
- Usuń ten produkt z moich ulubionych
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
- Send to a friend
- Drukuj
PESTKI MORELI GORZKIE
Waga netto: 250G Turcja
Gorzkie jądra pestek moreli stanowią wewnętrzną część nasion owoców moreli. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, a także są doskonałym źródłem magnezu, białka i błonnika. Łagodzą kaszel i ułatwiają oddychanie. Znajdujący się w nasionach olej oferuje ogromną dawkę witaminy A, C i E, które są korzystne dla skóry suchej, podrażnionej lub dojrzałej. Sama witamina E jest także przeciwutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki, które powodują uszkodzenia tkanek i komórek.
Gorzkie jądra pestek moreli zawierają amigdaliny zwane potocznie witaminą B17, która jak twierdzą niektórzy naukowcy, mogą pomagać, zapobiegać i leczyć stany nowotworowe. Ważnym składnikiem jąder moreli jest także witamina B15, bardzo przydatna w trakcie leczenia choroby niedokrwiennej serca. Pestki, poprzez zawartość kwasu salicylowego mają również świetne działanie bakteriobójcze.
Sposób użycia: Maksymalna dzienna ilość spożycia według UE to 2-3 jądra moreli. W innych żródłach podawany jest stosunek 1 pestki na 4,5 kg ciała, z jeszcze innego miejca dowiadujemy się że mozna zjeść tyle pestek ile owoców moreli możemy zjeść na raz. Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia. Przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.
Bądź na bieżąco