Żurawina owoc 1kg Powiększ do pełnego rozmiaru

Żurawina owoc 1kg

Żurawina kryje w sobie prawdziwe skarby. Jest bogata w witaminy C, A, B1, B2. Dostarcza również pektyn, błonnika, węglowodanów oraz wielu mikroelementów, m .in. żelaza (co sprawia, że jest polecana osobom z anemią), magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu.

Więcej szczegółów

20 dostępnych

31,43 zł

6 Inne produkty w tej samej kategorii:

ŻURAWINA CAŁY OWOC

Waga netto:1 kg

Skład: Żurawina, cukier, olej słonecznikowy max 1%

Kraj pochodzenia: U.S.A.

Żurawina kryje w sobie prawdziwe skarby. Jest bogata w witaminy C, A, B1, B2. Dostarcza również pektyn, błonnika, węglowodanów oraz wielu mikroelementów, m .in. żelaza (co sprawia, że jest polecana osobom z anemią), magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu. Znaleziono w niej ponadto substancje wspomagające organizm w walce z grypą, a także infekcjami górnych dróg oddechowych. Jeden ze związków obecnych w żurawinie odkaża gardło oraz jamę ustną, przeciwdziała zagnieżdżaniu się bakterii w nabłonku jamy ustnej. Dzięki temu zapobiega rozwojowi infekcji. Można więc powiedzieć, że żurawina działa niczym naturalny antybiotyk.

 Bardzo istotną cechą żurawiny jest to, iż potrafi hamować rozwój komórek nowotworowych - wykazywały one o wiele mniejszą aktywność u tych osób, których dieta została wzbogacona w żurawinę, a nowotwory (również złośliwe) znacznie wolniej się rozwijały. Z niektórych badań wynika, że żurawina podnosi nawet o ponad 120 proc. poziom przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom nowotworowym. Największe nadzieje wiąże się z hamującym postępy choroby działaniem żurawiny w przypadku raka płuc, okrężnicy oraz białaczki. Badania trwają.

 Substancje zawarte w owocach żurawiny:

- mają dobroczynne działanie na układ pokarmowy oraz jamę ustną, nie tylko infekcje układu moczowego są inicjowane przez przyleganie bakterii do tkanek gospodarza. Zdolność owoców żurawiny do ograniczania przylegania bakterii została potwierdzona także w przypadku innych bakterii niż E. coli. Stwierdzono również, że owoce te mają właściwości probiotyczne – wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej podczas gdy niszczą szkodliwe bakterie. Wykazano też, że owoce żurawiny zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej.

- wspomagają skuteczność leczenia zakażeniem Helicobacter  pylori (H. pylori),

Picie soku z żurawiny w znaczący sposób wspomaga niszczenie bakterii H. pylori, głównych winowajców choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Antybiotykoterapia w tym przypadku, jest skuteczniejsza jeśli dodatkowo podczas niej wypija się sok z żurawiny.

- zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych, owoce żurawiny zawierają kwas chinowy. Jest on szczególny ponieważ w postaci niezmienionej zostaje wydalany z naszego organizmu wraz z moczem. Jego obecność sprawia, że mocz ma lekko kwaśny odczyn, co zapobiega łączeniu się jonów wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki. Tym samym chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych.

- obniżają stężenie cholesterolu LDL a podwyższają HDL. Jak wiadomo niskie stężeni cholesterolu HDL jest znanym czynnikiem ryzyka chorób układu sercowo naczyniowego. Stwierdzono, że regularne wypijanie soku z żurawiny podwyższa poziom HDL. Badania wykazały, że antyoksydanty zawarte w owocach żurawiny zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL, szczególnie dotyczy to mężczyzn.

- pomagają w zdrowieniu po zawale. Badacze uważają, że sok z żurawiny co prawda nie zapobiega występowaniu zawałom, jednak może zmniejszać jego rozległość, a więc jego konsekwencje zdrowotne.

- zapobiegają nowotworom. Badania w tym kierunku są jeszcze mało zaawansowane, jednak ich wyniki są dość obiecujące. To działanie wynika z dużej zawartości substancji antyoksydacyjnych w owocach żurawiny.

- zwalczają wirusa opryszczki (typ HSV-2), przyczyniającego się do powstania opryszczki narządów płciowych. Zostało to udowodnione na razie w badaniach laboratoryjnych, jednak jest nadzieja, że badania z udziałem ludzi to potwierdzą. Mechanizm działania jest podobny do tego w przypadku zapobiegania zakażeniom układu moczowego. Utrudniają one wirusowi penetracje i przyleganie do tkanek.