Ziarno lnu 1kg Powiększ do pełnego rozmiaru

Ziarno lnu 1kg

Ziarno lnu 1kg

Więcej szczegółów

10 dostępnych

5,93 zł

ZIARNO LNU

 Waga netto:1 kg

Kraj pochodzenia: Polska

Siemię lniane to roślina włóknodajna i oleista, używana od kilku tysięcy lat. W ziarnach lnu znajdują się śluzy roślinne, które mają zastosowanie w medycynie jako substancje ochronne na błony śluzowe oraz rany, łagodzą dolegliwości układu pokarmowego oraz oddechowego Zawiera witaminy B6, A, E oraz białko, żelazo, magnez, miedź, cynk, enzymy i sole mineralne.

Siemię praktycznie nie ma żadnego smaku – jedynie w postaci zmielonej ma delikatnie gorzkawy posmak. Używane jest w piekarnictwie do posypki na pieczywie, w cukiernictwie do ciastek, jako dodatek do mieszanek ekologicznych, w zielarstwie jako medykament. Jest to znakomity produkt dla tych, co chcą schudnąć jak i tych, którzy chcą utrzymać już osiągnięty efekt.

 Nasiono posiada istotne właściwości zdrowotne:

- łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego poprzez działanie osłaniające i „oblepiające" ściany żołądka - może być zatem stosowany pomocniczo przy wrzodach, nieżytach i bólach żołądka, dwunastnicy i jelit. Ponadto chroni żołądek podczas kuracji antybiotykowej,

- zapobiega zaparciom, a także działa pomocniczo przy biegunkach,

- obniża poziom złego cholesterolu, chroni przed miażdżycą,

- łagodzi objawy suchego kaszlu dzięki zawartości śluzów,

- zawiera witaminę E, która jako przeciwutleniacz wymiata wolne rodniki,

- jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza tych z grupy omega 3, które dzięki obecności witaminy E, są chronione przed utlenianiem,

- dostarcza cynk,

- fitoestrogeny czyli roślinne naturalne hormony mogą łagodzić objawy przekwitania u kobiet,

- jest źródłem flawonoidów czyli barwników roślinnych o działaniu przeciwutleniającym, moczopędnym i przeciwzapalnym,

- zawiera lecytynę,

- zewnętrznie może być stosowane do okładów przy suchej skórze, trądziku oraz zmiękczających skórę.

 Nasiona lnu mają głównie zastosowanie w przemyśle piekarniczym, do wypieku chleba oraz bułek. Stanowi również składnik mieszanek ziołowych i herbacianych. Nasionami lnu można również panierować kotlety drobiowe. Oprócz kulinarnych zastosowań len ma szerokie zastosowanie w lecznictwie i zielarstwie. Nasiona lnu pogniecione i namoczone w wodzie zażywane po łyżce rano i wieczorem, służą jako środek rozwalniający. Największe znaczenie mają wodne wyciągi z siemienia lnianego, które podaje się w stanach nieżytowych lub zapalnych żołądka, owrzodzeniu jelit i dwunastnicy i przy nadkwasocie.

Można je spożywać na surowo jako dodatek do jogurtów i sałatek, a także po dodaniu gorącej wody jeśli jest to siemię preparowane, bądź ziarenka poddać gotowaniu.