Sezam łuszczony 1kg Powiększ do pełnego rozmiaru

Sezam łuszczony 1kg

Sezam ma szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej – świetnie nadaje się do sushi oraz często stosowany jest jako panierka nadając daniom niepowtarzalny smak i aromat. Używany jest do przygotowywania pieczywa, jako dodatek do zup, słodyczy, sałatek kotletów i mięs.

Więcej szczegółów

21 dostępnych

13,99 zł

SEZAM

Waga netto:1 kg

Kraj pochodzenia: Indie

Sezam ma szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej – świetnie nadaje się do sushi oraz często stosowany jest jako panierka nadając daniom niepowtarzalny smak i aromat. Używany jest do przygotowywania pieczywa, jako dodatek do zup, słodyczy, sałatek kotletów i mięs. Jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia – zawiera go kilkakrotnie więcej niż mleko, ponadto zawiera dużo cynku, witaminy E, wysokonienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosoli. Głównymi składnikami, którym sezam zawdzięcza sławę, jaką się cieszy są: węglowodany, proteiny i aminokwasy. Wysoka zawartość tych ostatnich sprawia, iż sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.

Ma wiele właściwości leczniczych:

- obniża poziom cholesterolu,

- chroni przed chorobami serca,

- zapobiega nowotworowi prostaty,

- wspomaga pracę żołądka, śledziony i trzustki,

- ze względu na zawartość sesamolu i sesamolinę, zalicza się też go do naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczając wolne rodniki zapobiegają procesom starzenia się skóry, a także wielu chorobom, w tym również chorobom nowotworowym,

- tonizuje płyny wewnętrzne, wzmacnia wątrobę i nerki, działa jak środek wzmacniający,

- przed jedzeniem nasiona sezamu mielimy albo prażymy na patelni – ułatwia to ich trawienie i uwalnia od kwasu szczawiowego, który wiąże w organizmie wapń.

 Lista dobroczynnych składników sezamu jest długa: zawiera żelazo, cynk, magnez, białko, witaminę E, A i B, kwas fitynowy (przeciwutleniacz pomagający usuwać z organizmu nadmiar metali oraz wykazujący właściwości przeciwnowotworowe). Ponadto ziarenka sezamu są jednym z najbogatszych źródeł wapnia (bogatszym niż mleko krowie lub jaja kurze!) a także zawierają charakterystyczne dla siebie przeciwutleniacze (sesamol i sesamolina), które nie tylko spowalniają procesy starzenia się ale też obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają wchłanianiu się złego cholesterolu. Kwasy tłuszczowe omega-6 oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w tętnicach. Uważa się także, że sezam wspiera przemianę materii i układ trawienny. W medycynie chińskiej przypisany jest do przemiany ziemi (smak słodki), korzystnie wpływa na pracę śledziony, trzustki i żołądka. Przez niektórych uważany jest za afrodyzjak.

 Sezam można dodać do sałatek, dań wegetariańskich, potrawek, dań mięsnych i farszów, a także do pieczywa i serów wiejskich. Nieprażone ziarna wymieszane z bułką tartą są znakomitą panierką do ryb, kotletów oraz sznycli, tak przygotowane mięso staje się bardziej pożywne, a skórka chrupiąca. Stosuje się je również w produkcji słodyczy, m.in. chałwy i batoników, oraz do wypieków ciast i ciasteczek. Z nasion sezamu wytwarza się również olej sezamowy. Nasiona sezamu używane są też do produkcji masła sezamowego, mączka wydobywana przy mieleniu ziarna znakomicie nadaje się chleba oraz małych bułeczek.

 Składniki mineralne: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź oraz mangan.