RODZYNKI SUŁTAŃSKIE
Waga netto:1 kg
Kraj pochodzenia: Iran
Rodzynki to suszone owoce winogron. Zawierają mikroelementy, witaminę C, witaminy z grupy B usprawniające procesy metaboliczne układu nerwowego, natomiast obecność potasu sprawia, że mogą mieć znaczenie w obniżaniu ciśnienia krwi. Zaletą suszonych winogron jest obecność znacznej ilości antyoksydantów chroniących przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, dlatego są doskonałym zamiennikiem czerwonego wina dla osób, które nie powinny spożywać alkoholu. Połączenie błonnika pokarmowego i kwasu winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, pozwala na stworzenie w jelicie grubym odpowiedniego środowiska dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej, co w efekcie może mieć duże znaczenie w zapobieganiu raka jelita grubego.
Substancje znalezione w winogronach, resveratol i pterostilben, chronią komórki przed szkodliwym działaniem czynników rakotwórczych.
Rodzynki mają właściwości regenerujące, są łatwo strawne, wysokokaloryczne (dostarczają około 270 kcal w100 gproduktu) i energetyczne (duża zawartość glukozy zapobiega zmęczeniu). Pobudzają działalność wątroby, przyspieszają trawienie, wspomagają pracę nerek i mają działanie moczopędne. Można też zaobserwować pozytywny wpływ przy niestrawności, zatruciach pokarmowych, kamicy żółciowej, schorzeniach skóry, stanach gorączkowych – suszone winogrona mają właściwości podobne do świeżych owoców.
Każda rodzynka zawiera:
• witaminy z grupy B, witaminę C oraz E,
• błonnik,
• magnez, żelazo, cynk i potas,
• wapń, bor,
• sód, fosfor,
• kwas foliowy.
Co za tym idzie rodzynki pozytywnie wpływają na:
- układ krwionośny,
- przeciwko zaparciom,
- odporność organizmu,
- wygląd skóry,
- przeciwko osteoporozie (+zdrowie zębów),
- łagodzą objawy menopauzy,
- traktowany również jako afrodyzjak,
- działanie oksydacyjne.
Rodzynki można wykorzystywać jako zdrową przekąskę, a także jako dodatek do ciast, deserów, czy mięs.
Bądź na bieżąco