DYNIA ŁUSKANA
Waga netto:1 kg
Pestki dyni są niewątpliwie smaczną i zdrową przekąską, a także idealnym dodatkiem do ciast, pieczywa, sałatek, jogurtów i mięs.
Posiadają wiele właściwości leczniczych :
- obniżają poziom tłuszczów we krwi,
- pomagają redukować tkankę tłuszczową,
- działają moczopędnie,
- działają uspokajająco,
- pobudzają trawienie,
- wzmacniają układ odpornościowy,
- zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych,
- wspomaga pracę serca.
Dzięki wysokiej zawartości cynku, pestki dyni są pomocne w stanach zapalnych skóry (np. trądzik) i błon śluzowych, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Pestki posiadają wiele cennych składników odżywczych, takich jak: fosfor, białko, kwasy tłuszczowe, kwasy nukleinowe, selen, magnez, cynk, miedź oraz mangan. Powinny spożywać je osoby w każdym wieku, a szczególnie osoby starsze i dzieci.
Dynia zawiera także wiele witamin z grupy B - B1, B2, PP, jest bogata w błonnik, wapń, żelazo i magnez. Pestki dyni zawierają dobroczynny olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. To dlatego są zalecane osobom z miażdżycą i zbyt wysokim cholesterolem. Im ciemniejszy miąższ owocu tym więcej ma witamin, a także karotenu, który poprawia koloryt skóry. Dynia wspomaga pracę serca i układu trawiennego, poprawia też wzrok.
Pestki dyni stanowią także cenne źródło witaminy C, która podnosi odporność organizmu na infekcje. Ponadto witamina ta wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu w komórkach, ułatwia gojenie się ran i złamań oraz hamuje tworzenie się sińców i krwawienie dziąseł.
Witamina D, która jest zawarta w pestkach dyni, bierze udział w metabolizmie kości, a poza tym ma korzystny wpływ na system nerwowy i mięśniowy. Pośrednio działa przeciwbakteryjnie, zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i wspomaga komórki szpiku kostnego w spełnianiu funkcji obronnych organizmu.
Kraj pochodzenia: Chiny
Bądź na bieżąco