Cieciorka 1kg Powiększ do pełnego rozmiaru

Cieciorka 1kg

Cieciorka 1kg. Cieciorka znajduje ogromne zastosowanie w kuchni indyjskiej. Używa się jej do sporządzania rozmaitych potraw typu curry, przekąsek czy dań wegetariańskich, takich jak chana masala.

Więcej szczegółów

14 dostępnych

9,99 zł

CIECIORKA

Waga netto:1 kg

Kraj pochodzenia: Turcja

Cieciorka znajduje ogromne zastosowanie w kuchni indyjskiej, w której stanowi podstawowe źródło białka. Używa się jej do sporządzania rozmaitych potraw typu curry, przekąsek czy dań wegetariańskich, takich jak chana masala.

Zastosowanie:

Oprócz tradycyjnych dań, ciecierzyca znajduje zastosowanie również w prostych, znanych nam na co dzień potrawach, w których przyrządzaniu ograniczać nas może jedynie nasza własna inwencja. Cieciorką można dodawać do różnego typu sałatek, a całe nasiona lub pasta mogą stanowić podstawę zupy. Ciecierzyca dobrze współgra ze smakiem awokado, rukoli, makaronu, owoców morza czy parmezanem.

Sposób przyrządzenia:

 Suszone nasiona cieciorki należy najpierw namoczyć przez około 10 godzin (na noc) w zimnej wodzie, po czym gotować przez 1-2 godzin sprawdzając twardość. Jeśli chcemy dodać sól, należy zrobić to pod koniec gotowania. W przeciwnym wypadku znacznie spowolni się proces wchłaniania wody. Czas gotowania można też znacznie skrócić, stosując szybkowar. Wówczas zajmie to nam jedynie 8-10 min, a ponadto krótsza obróbka termiczna pozwoli na zachowanie większej ilości witamin.

Cieciorka substancje odżywcze:

fosfor (24% dziennego zapotrzebowania w100 gramachcieciorki)
potas (6%/100gr)
cynk (16%/100gr)
witamina B9 (43%/100gr) oraz witamina B6 (11%/100gr)
żelazo (22%/100 gr)
magnez (14%/100gr)
błonnik.

Nie zawiera też dużej ilości tłuszczy.100 gramów produktu zawiera 164 kalorie,2,6 g tłuszczu (0,27 g tłuszczy nasyconych),7,6 gramów błonnika i8,9 gramów białka.

Badania wykazały, że zaletą cieciorki(włoski groch) jest skład aminokwasowy zawartego w niej białka, które przypomina pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa, i dlatego jest warzywem szczególnie istotnym w diecie wegetariańskiej.

Warto też wiedzieć o teorii George Ashkar, autora książki Jest lekarstwo na raka, dotyczącej właściwości cieciorki. Ashkar twierdzi, że dzięki ciecierzycy można poprawić odporność organizmu. Jego zdaniem wywołanie na nodze stanu zapalnego przez przykładanie czosnku, do którego to miejsca przykłada się następnie ciecierzycę i liść kapusty (zmieniając opatrunek 2 razy dziennie przez okres 2 miesięcy) prowadzi od oczyszczenia organizmu a także redukcji zmian nowotworowych. Metoda nie została jednak potwierdzona w żadnych badaniach naukowych.

działanie przeciwbólowe (łagodzi bóle głowy oraz gardła)

właściwości:

wspomaganie trawienia (w tym celu przydatny jest napar z liści ciecierzycy)
leczenie zwichnięć (okłady z liści ciecierzycy)
podnoszenie odporności organizmu (eliminacja niedoborów witamin i minerałów)
pozytywny wpływ na stan skóry i włosów (ze względu na dużą zawartość cynku oraz witaminy B6)
pomoc w obniżeniu cholesterolu we krwi (ze względu na dużą zawartość tłuszczy nienasyconych)
pomoc w leczeniu wrażliwości na insulinę i cukrzycę (ze względu na dużą zawartość błonnika)