Soja ziarno 1kg Powiększ do pełnego rozmiaru

Soja ziarno 1kg

Soja ziarno 1kg

Więcej szczegółów

19 dostępnych

5,71 zł

SOJA

Waga netto: 1kg

Soja ma w sobie tyle samo białka, co mięso oraz wszystkie aminokwasy potrzebne organizmowi do odbudowy komórek. Jest również bogatym źródłem żelaza, potasu, kwasu foliowego, błonnika i witamin z grupy B.

 Oprócz dużej ilości białka roślina ta jest źródłem węglowodanów i tłuszczów, w tym najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Soja zawiera też witaminy z grupy B oraz pierwiastki mineralne: potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Regularne jedzenie soi obniża poziom tzw. złego cholesterolu nawet o 20 proc. Dieta bogata w tę roślinę, zawierającą sporo substancji przeciwutleniających i fitoestrogenów, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca i nowotwory. Te właściwości zachowuje też genetycznie modyfikowana soja. Naukowcy nie stwierdzili jak dotąd negatywnego wpływu jedzenia zmienionej genetycznie soi na zdrowie człowieka. Taka żywność bowiem należy do najdokładniej badanych produktów świata.

 Kolejną zaletą soi jest fakt, iż zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi. Już to ma bardzo dobry wpływ na zdrowie mężczyzn, którzy bardziej niż panie są narażeni na choroby układu krążenia i zawały serca. Jednak soja chroni też przed nowotworami prostaty. A zawdzięcza to zawartości substancji nazwanej genisteiną. Badania naukowe udowadniają, że dieta bogata w produkty sojowe spowalnia rozwój raka prostaty, a co ważne, zmniejsza ryzyko przerzutów nowotworowych. Co prawda rak prostaty grozi przede wszystkim mężczyznom w podeszłym wieku, jednak czasem zdarza się i u osób około 30. Objawy, które powinny nas zaniepokoić to przede wszystkim: kłopoty z oddawaniem moczu, krew w moczu, silny ból pleców nieznanego pochodzenia. Raka prostaty wykrywa badanie per rectum oraz badanie krwi na obecność antygenu PSA. W przypadku nowotworu, zwykle stężenie PSA jest znacznie podwyższone.

 

Spożywanie ziaren soi ma korzystny wpływ szczególnie dla organizmu kobiety. Uważana jest ona za:

- doskonały element profilaktyki w osteoporozie (białko sojowe),

- łagodzi objawy menopauzy,

- doszukuje się też jej wpływu na zapobieganie nowotworom hormonalnie zależnych (wpływ izoflawonów: ganisteiny i dadzeiny),

- sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu skóry dzięki czemu opóźnia procesy jej starzenia (koenzym Q, kwas linolenowy),

- udowodniono również, że spożywanie nasion soi przez długi czas przez osoby z podwyższonym jego poziomem skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi,

- soja i jej produkty zalecane są też osobom z nietolerancjami pokarmowymi, takimi jak: nietolerancja laktozy i celiakia, ponieważ ona ani jej produkty nie zawierają laktozy i glutenu.

 

FREE GMO-produkt NIE był modyfikowany genetycznie

 

Kraj pochodzenia: Kanada