Pistacje prażone solone
Waga netto:0,5 kg
Produkt nie zawiera konserwantów.
Kraj pochodzenia: Argentyna
Orzechy pistacjowe należą do jednych z najbardziej odżywczych gatunków orzechów. Porcja składająca się z około 30 pistacji nie tylko zaspokoi głód, ale również dostarczy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i wartościowych fitoskładników. Garść tych orzechów pokryje aż 20 procent naszego dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B6, zapewniając odpowiedni poziom potasu i magnezu.
Pistacje cenione są również za właściwości wspomagające w leczeniu chorób i schorzeń:
- obniżając poziom tzw. złego cholesterolu LDL we krwi,
- pomagają chronić serce i utrzymać je w dobrej formie.
Nie bez powodu pistacje nazywane są „smukłymi orzechami”. Jeden orzech pistacji to tylko 3 kalorie, co w połączeniu z najmniejszą spośród innych orzechów, zawartością tłuszczu, sprzyja utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Pistacje wyróżnia także wysoka zawartość błonnika wspomagającego pracę układu pokarmowego - aż3 gramyw 28 gramowej porcji orzechów. To więcej niż w identycznej porcji orzechów włoskich i prawie tyle samo co w porcji płatków owsianych!
Włączając pistacje do codziennej diety, dostarczamy również niezbędnej ilości luteiny i zeaksantyny, związków, które obniżają ryzyko chorób oczu, w tym zwyrodnienia plamki żółtej, związanego z wiekiem. Garść pistacji dziennie może zmniejszyć nie tylko ryzyko zachorowania na choroby serca i układu krążenia, jak również pomaga chronić przed niektórymi, zwłaszcza żołądka, wątroby i jelit.
Pistacje są źródłem witamin i minerałów, oraz wielu składników fitoodżywczych. Z pośród innych orzechów wyróżniają się wysoką zawartością potasu i fitosteroli, czyli roślinnych estrogenów, które maja zbawienny wpływ na łagodzenie objawów menopauzy u kobiet po 50 roku życia i jako jedyne z orzechów zawierają karotenoidy – luteinę i zeaksantynę.
Wyniki prowadzonych badań wskazują że regularne jedzenie pistacji, które mają właściwości przeciwutleniające, poprawia prace naczyń krwionośnych, reguluje poziom cukru we krwi i co również ciekawe przyczyniają się do utrzymania prawidłowej masy ciała. Zbawienny wpływ pistacji na nasze serce jest związany także z faktem, iż obniżają one poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów.
Bakalie te są niesamowicie pożywne i bez problemu dzięki nim zaspokoimy każdy głód. Przede wszystkim, można je spożywać na surowo, chociaż bardzo często wykorzystywane są w produkcji lodów, deserów, a także jako nadzienie słodyczy, natomiast zmielone orzechy idealnie naddają się jako przyprawa do mięs.
Bądź na bieżąco