
- Usuń ten produkt z moich ulubionych
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
- Send to a friend
- Drukuj
Migdał słupki 0,5kg
Migdał słupki 0,5kg
Migdał słupki 0,5kg
MIGDAŁY SŁUPKI
Waga netto:0,5 kg
Produkt nie zawiera konserwantów.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Migdały są cennym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. 28g (ok. 23 szt. migdałów) to 70 mg wapnia. Zawierają też sporo białka – ok. 20g w100 gproduktu.
Spożywanie tych bakalii zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na:
• witaminę E w 120%
• witaminę B2 w 23%
• kwas foliowy w 17%
• witaminę B3
Migdały zawierają dużo tłuszczów, co nie znaczy, że są przez to niezdrowe. Bardziej istotne dla zdrowia jest nie tyle obecność tłuszczu w diecie co jego rodzaj. Migdały zawierają znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, niż nasyconych kwasów tłuszczowych. Nie zawierają szkodliwych kwasów tłuszczowych trans, których należy stanowczo unikać w diecie.
Orzechy te działają leczniczo w przypadku:
- chorób układu moczowego (m. in. kamieni nerkowych i zwężenia cewki moczowej);
- przy chorobach dróg żółciowych;
- jako lek wykrztuśny w schorzeniach oskrzeli;
- przy chrypkach i suchym kaszlu.
Migdały są zdrową przekąska również ze względu na dużą zawartość witaminy E, która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami układu krwionośnego i B2, która pełni ważna funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i narządu wzroku. Chroni zatem przed miażdżycą, zawałem serca, nowotworami, udarem mózgu, obniżeniem odporności i przedwczesnym starzeniem się.
Migdały zawierają znaczną ilość witamin B1 i PP oraz potas, które to składniki usprawniają funkcje mózgu - zapewniając lepszą pamięć i koncentrację. Z tego względu migdały poleca się uczniom oraz wszystkim tym, którzy chcą jak najlepiej przyswajać wiedzę.
Poza cennymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, migdały zawierają dużo magnezu, wapnia i potasu. Skład ten doskonale wpływa na układ krwionośny, może zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej serca. Także częsty dziś podwyższony poziom złego cholesterolu (LDL) może ulec obniżeniu, a dobrego (HDL) podwyższeniu. Aby tego dokonać, zaleca się spożywanie ok. 30 sztuk migdałów dziennie. Magnez ponadto pomaga zachować na prawidłowym poziomie stan układu nerwowego i zabezpieczać przed stresującymi sytuacjami. Zwłaszcza sportowcy powinni dbać o odpowiedni poziom zestawu magnez-wapń-potas: wapń bierze udział w procesach skurczu i rozkurczu mięśni, magnez ważny jest np. zapobiegając bolesnym skurczom, a potas bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych.
Bądź na bieżąco