MORELA SUSZONA
Waga netto:1 kg
Kraj pochodzenia: Turcja
Suszone morele zachowują wszystkie swoje wartościowe składniki, nawet po wysuszeniu składają się w ponad 86% z wody. Stąd właśnie ich bogactwo cennych pierwiastków, witamin oraz błonnika.
Owoce te są prawdziwą skarbnicą witamin, mikroelementów i składników odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Wśród nich wymienić należy witaminy A, E i C oraz beta-karoten, który chroni przed ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej i wadami wzroku.
Ponadto ważne są również zawarte w morelach pierwiastki, takie jak potas, żelazo, fosfor oraz wapń. To właśnie one oraz beta karoten nazywany inaczej prowitaminą A, odpowiedzialne są za:
- zachowanie zdrowego wyglądu skóry,
- zapobieganie starzeniu skóry,
- odbudowywanie zniszczonych włókien kolagenowych,
- odblokowywanie ujść kanałów łojowych,
- poprawianie kondycji skóry oraz przynoszenie doskonałych rezultatów w walce z trądzikiem młodzieńczym.
Morele suszone mają także działanie zasadotwórcze. Powinny je jeść osoby cierpiące na nadkwasotę oraz te, jedzące codziennie mięso. Zjedzenie kilku moreli po treningu przywróci równowagę kwasowo-zasadotwórczą w organizmie.
Dobroczynny wpływ suszonych moreli dostrzegalny jest również przy leczeniu różnego rodzaju dolegliwości czy schorzeń. Należy do nich przede wszystkim:
- nadciśnienie,
- anemia,
- kamica nerkowa,
- niedobór estrogenów u przechodzących menopauzę kobiet (reguluje go zawarty w morelach bor),
- osteoporoza
- obrzęki (poprzez wydalenie za sprawą potasu nadmiaru wody w organizmie),
- zgaga, którą niwelują dzięki właściwościom zasadotwórczym.
Co więcej, dowiedzione zostało antynowotworowe działanie zawartego w morelach beta-karotenu. Właśnie z tego powodu spożywanie ich, zarówno suszonych jak i świeżych, zalecane jest osobom palącym, mającym problemy z układem krążenia i układem oddechowym.
Morele są wspaniałym dodatkiem do mięs, sałatek, ale przede wszystkim do deserów, jogurtów, płatków śniadaniowych, czy ciast.
Bądź na bieżąco