
- Usuń ten produkt z moich ulubionych
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
- Send to a friend
- Drukuj
Mak 500g
Mak 500 g
Mak 500 g
MAK NIEBIESKI
Waga netto: 500 g
Kraj pochodzenia: POLSKA
Mak niebieski wyróżnia się wysoką jakością, właściwościami oraz walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem.
Bogactwo ziaren maku w witaminy i składniki mineralne, sprzyja jego zdrowotnemu zastosowaniu :
- działa uspakajająco, łagodząco, a także nasennie,
- redukuje zapalenia i gorączkę,
- działa przeciwkaszlowo,
- ma kojący wpływ na żołądek,
- działa przeciwbólowo.
Nasiona maku znalazły swoje zastosowanie w wielu potrawach, stosuje się je między innymi do wypieku ciast, słodkich bułeczek, przygotowania kutii, oraz jako dodatek do innych dań z makaronem, ciastem francuskim oraz ryżem.
Mak niebieski posiada wiele cennych składników mineralnych, takich jak : sód, potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, czy mangan, a także niezbędne witaminy : E, B1, B2, B6. Mak niebieski wyróżnia się zawartością dużej ilości wapnia.
Mak to dodatek na specjalne okazje. Ciekawostką jest to, iż w Polsce i innych krajach słowiańskich potrawy z makiem należą do najważniejszych dań wigilijnych, które symbolizują dostatek, płodność, urodzaj i szczęście. Bezlik drobniutkich nasion wypełniających makówki, kojarzył się z urodzajem i płodnością, toteż wiele jest świątecznych potraw z makiem - kutia, kluski, pieróg, strucla.
Bądź na bieżąco