Kasza jaglana 400g Powiększ do pełnego rozmiaru

Kasza jaglana 400g

Kasza jaglana bogata jest w witaminy z grupy B, lecytynę oraz składniki mineralne. Zawiera najwięcej żelaza w porównaniu do pozostałych kasz. Zalecana jest osobom mającym problemy z trzustką, wątrobą, pracą jelit oraz nerkami. Nie zawiera glutenu, w związku z czym jest nieodzownym składnikiem diet bezglutenowych. Wpływa także korzystnie na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Więcej szczegółów

18 dostępnych

2,99 zł

4 Inne produkty w tej samej kategorii:

KASZA JAGLANA

waga netto: 400g

kraj pochodzenia: Polska

Kaszę jaglaną uzyskuje się przez obłuszczenie ziaren prosa- najstarszego, uprawianego od ok. 4000 lat gatunku zboża. Kasza jaglana należy do kasz o niskim stopniu przetworzenia, co pozwoliło na zachowanie najlepszych cech ziarna. Kaszę jaglaną można podawać do mięsnych i bezmięsnych dań obiadowych, zastępując nią ziemniaki lub ryż. Kasza jaglana doskonale smakuje również okraszona podsmażoną cebulką z boczkiem, doprawiona bryndzą lub ostrym serem.

 Kasza jaglana stanowi dodatek do dań mięsnych oraz wegetariańskich. Wykorzystywana jest do sałatek, kleików, lekkich deserów z dowolnymi owocami, musów, zup mlecznych oraz zapiekanek. Najczęściej gotuje się ją w wodzie, jednakże gotowana na mleku nabiera delikatniejszego smaku. Jest nieodzownym składnikiem w dietach bezglutenowych.

 Kaszę jaglaną otrzymuje się z łuskanych ziaren prosa. Charakteryzuje się bladożółtym kolorem, bezwonnym smakiem i zapachem. Bogata jest w witaminy z grupy B, lecytynę oraz składniki mineralne. Zawiera najwięcej żelaza w porównaniu do pozostałych kasz. Zalecana jest osobom mającym problemy z trzustką, wątrobą, pracą jelit oraz nerkami. Nie zawiera glutenu, w związku z czym jest nieodzownym składnikiem diet bezglutenowych. Wpływa także korzystnie na wygląd skóry, paznokci i włosów. 

Przygotowanie:


Na sypko: 1 szklankę kaszy jaglanej na 2,5 szklanki wody. Gotujemy aż kasza wchłonie wodę następnie zdejmujemy z gazu, zawijamy w koc i odstawiamy na 15 min.

Kasza kleista: Przed gotowaniem kaszę należy wymieszać z niewielką ilościa wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 min.

Przepis:  LEGUMINA Z KASZY JAGLANEJ Z RODZYNKAMI

pion


Przepis:  ZAPIEKANKA Z KASZY JAGLANEJ, WARZYW I KOZIEGO SERA

http://stolikwkropki.pl/zapiekanka-z-kaszy-jaglanej-warzyw-i-koziego-ser/

IMG_1997_

 

Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.

Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html


 

Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.

Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html


Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.

Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html

 

Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę, po czym zawijamy w koc i odstawiamy na ok. godzinę.

Żeby kasza była kleista: przed gotowaniem trzeba kaszę wymieszać z niewielką ilością wody lub mleka i przelać do wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy jaglanej na 3,5 szklanki wody. Gotować 30-40 minut.



http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html