Mąka pszenna tortowa typ 450 Powiększ do pełnego rozmiaru

Mąka pszenna tortowa typ 450

Mąka pszenna tortowa TYP 450, doskonała do ciast, biszkoptów, babeczek, wykwintnych i delikatnych ciast.

Więcej szczegółów

100 dostępnych

3,45 zł

MĄKA PSZENNA TYP 450 TORTOWA

waga netto: 1000G

Mąka pszenna tortowa TYP 450, doskonała do ciast, biszkoptów, babeczek, wykwintnych i delikatnych ciast.




Wartości odżywcze w 100g mąki :
kcal - 343kcal / 1456 kJ
węglowodany - 72g
białko - 10g
tłuszcz - 1,2g
sól- 0g

Co oznacza "TYP" mąki?
Mąka jest podstawowym składnikiem pieczywa, ciast, naleśników, dodatkiem do zasmażek, zup i sosów. Robiąc zakupy na pewno zastanawialiście się co kryje się za liczbami oznaczającymi TYP mąki np. "450, 550, 700". TYP mąki oznacza ilość składników mineralnych zawartych w mące. Zależy on od stopnia oczyszczenia i rozdrobnienia ziarna. Ziarno zbudowane jest z czterech głównych elementów: okrywa owocowo-nasienna (bogata w błonnik i składniki mineralne), warstwa aleuronowa (zawiera dużo białek i witamin oraz trochę tłuszczu), zarodek i bielmo( głównie węglowodany, trochę białek). Wyróżnia się przemiał razowy, wszystkie części ziarna (bielmo i łuski tzw. otręby), oraz  przemiał wyciągowy, który polega na rozdrobnieniu ziarna i oddzieleniu okrywy nasiennej od bielma. TYP mierzony jest za pomocą ilości popiołu który otrzymamy ze spalania maki w wysokiej temperaturze. Im mniej składników otrębowych a więcejtreści bielmowej tym mniejsza jest liczba wyrażająca zawartość popiołu i odwrotnie. Przyjmuje się, że pod względem kulinarnym najlepsze są mąki o niskich wskaźnikach, mocno oczyszczone i drobno mielone ( 450-tortowa, 550-luksusowa, 500-krupczatka). Jeśli jednak bierzemy pod uwagę wartość zdrowotną mąki sprawa wygląda odwrotnie. – Najzdrowsze są produkty z pełnego przemiału. Im wyższy numer świadczący o zawartości popiołu, tym mąka jest bogatsza w witaminy i składniki mineralne, a także błonnik, dzięki któremu potrawy na dłużej zaspokajają głód.