Mąka pszenna gdańska typ 500 Powiększ do pełnego rozmiaru

Mąka pszenna gdańska typ 500

Mąka pszenna gdańska TYP 500, doskonała do ciast, wypieków drożdżowych, gofrów, pierogów.

Więcej szczegółów

95 dostępnych

2,40 zł

MĄKA PSZENNA TYP 500 GDAŃSKA

waga netto: 1000G

Mąka pszenna gdańska TYP 500, doskonała do ciast, wypieków drożdżowych, gofrów, pierogów.




Wartości odżywcze w 100g mąki :
kcal - 343kcal / 1453 kJ
węglowodany - 72g
białko - 10g
tłuszcz - 1,2g
sól- 0g

Co oznacza "TYP" mąki?
Mąka jest podstawowym składnikiem pieczywa, ciast, naleśników, dodatkiem do zasmażek, zup i sosów. Robiąc zakupy na pewno zastanawialiście się co kryje się za liczbami oznaczającymi TYP mąki np. "450, 550, 700". TYP mąki oznacza ilość składników mineralnych zawartych w mące. Zależy on od stopnia oczyszczenia i rozdrobnienia ziarna. Ziarno zbudowane jest z czterech głównych elementów: okrywa owocowo-nasienna (bogata w błonnik i składniki mineralne), warstwa aleuronowa (zawiera dużo białek i witamin oraz trochę tłuszczu), zarodek i bielmo( głównie węglowodany, trochę białek). Wyróżnia się przemiał razowy, wszystkie części ziarna (bielmo i łuski tzw. otręby), oraz  przemiał wyciągowy, który polega na rozdrobnieniu ziarna i oddzieleniu okrywy nasiennej od bielma. TYP mierzony jest za pomocą ilości popiołu który otrzymamy ze spalania maki w wysokiej temperaturze. Im mniej składników otrębowych a więcejtreści bielmowej tym mniejsza jest liczba wyrażająca zawartość popiołu i odwrotnie. Przyjmuje się, że pod względem kulinarnym najlepsze są mąki o niskich wskaźnikach, mocno oczyszczone i drobno mielone ( 450-tortowa, 550-luksusowa, 500-krupczatka). Jeśli jednak bierzemy pod uwagę wartość zdrowotną mąki sprawa wygląda odwrotnie. – Najzdrowsze są produkty z pełnego przemiału. Im wyższy numer świadczący o zawartości popiołu, tym mąka jest bogatsza w witaminy i składniki mineralne, a także błonnik, dzięki któremu potrawy na dłużej zaspokajają głód.