MLEKO KOKOSOWE MLECZKO
Wysokiej jakości, gęste mleczko kokosowe. Produkt w 100% naturalny.
Mleko kokosowe 17-18%
masa netto: 1000 ml
Wyprodukowano w Tajlandii
Skład: Ekstrakt z kokosa 75%, woda. Produkt w 100% naturalny.
Zastosowanie: doskonały do curry, zup, musli, wypieków, deserów, ciastek, koktajli, smoothie.
Przepis: Tajska zupa kokosowa z krewetkami
-
- 2 łyżki oleju
- 2 szalotki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 trawy cytrynowe
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 250 g mrożonej zielonej fasolki
- 1 mały słoik minikukurydzy w kolbach
- 4 pieczarki pokrojone w plastry
- 100 g makaronu ryżowego
- 1 pęczek kolendry
sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane szalotki, czosnek i trawę cytrynową (białą, miękką część). Smażymy około 1 minuty, dodajemy pastę curry, a następnie dolewamy mleko kokosowego i mieszamy. Gdy pasta całkowicie się rozpuści, dodajemy bulion, sos rybny, sos ostrygowy i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pieczarki, krewetki i gotujemy 5 minut. Wyłączamy ogień. W oddzielnym garnku gotujemy fasolkę na półtwardo.Gotujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Fasolkę, kukurydzę i posiekaną kolendrę dodajemy do zupy i całość podgrzewamy. Do miseczek nakładamy makaron ryżowy i zalewamy gorącą zupą.
Przepis z portalu UGOTUJ.TO
Bądź na bieżąco