Powiększ do pełnego rozmiaru

Ziele angielskie 50G

Posiada korzenny zapach i ostry, lekko palący smak. Doskonałe do przyprawiania potraw mięsnych, dziczyzny, kiełbas, ryb pieczonych i smażonych, sałatek rybnych, wypieków korzennych, niektórych ciast, potraw jarzynowych (np. szpinaku), zup, wywarów, galaretek, tłustych sosów, ryżu, marynat, ogórków kiszonych, budyniów, kompotów owocowych, wina grzanego.

Więcej szczegółów

35 dostępnych

3,49 zł

ZIELE ANGIELSKIE

waga netto: 50g

kraj pochodzenia: Meksyk

Zastosowanie w kuchni:

Posiada korzenny zapach i ostry, lekko palący smak. Doskonałe do przyprawiania potraw mięsnych, dziczyzny, kiełbas, ryb pieczonych i smażonych, sałatek rybnych, wypieków korzennych, niektórych ciast, potraw jarzynowych (np. szpinaku), zup, wywarów, galaretek, tłustych sosów, ryżu, marynat, ogórków kiszonych, budyniów, kompotów owocowych, wina grzanego. Ziele angielskie dodaje sie na samym początku przygotowywania potrawy. Ma bardzo silny aromat i należy stosować je z umiarem.

Właściwości lecznicze:

Ziele angielskie działa przeciwgrzybiczo szczególnie na grzyby ze szczepu Aspergillus, które bywają przyczyną infekcji skórnych i płucnych oraz uszkodzeń wątroby. Ponadto usprawnia pracę przewodu pokarmowego, ogranicza fermentację w jelitach przez co zapobiega wzdęciom, niestrawności oraz nieprzyjemnemu zapachowi z ust. Wykazuje również działanie przeciwwymiotne, łagodzi bóle menstruacyjne, suchy dokuczliwy kaszel, ból gardła, działa odkażająco i dezynfekująco. Przemywanie skóry naparem z ziela angielskiego łagodzi zmiany skórne i pomaga w leczeniu trądziku.