Amarantus ekspandowany 200G Powiększ do pełnego rozmiaru

Amarantus ekspandowany 200G

Amarantus ekspandowany nazywany jest zbozem przyszłości choć jego historia sięga trzech tysięcy lat. Bogaty w błonnik, magnez i żelazo był chętnie uprawiany przez Inków, Majów i Azteków. Amarantus mozna używać do przyżądzania: pełnowartościowych i szybkich śniadań, do warzyw i mięs oraz deserów. 

Więcej szczegółów

4 dostępnych

7,25 zł

AMARANTU EKSPANDOWANY


Waga netto: 200G

Amarantus ekspandowany nazywany jest zbozem przyszłości choć jego historia sięga trzech tysięcy lat. Bogaty w błonnik, magnez i żelazo był chętnie uprawiany przez Inków, Majów i Azteków. Amarantus mozna używać do przyżądzania: pełnowartościowych i szybkich śniadań, do warzyw i mięs oraz deserów.  W tej  wersji amarantus ma lekko orzechowy smak i można wykorzystywać go na różne sposoby - na słodko i w wersji wytrawnej. Jest bardzo wartościowym dodatkiem nawet do tradycyjnych potraw - do kotletów czy gołąbków. Chcąc przygotować go na słodko, wystarczy dodać owoce czy ulubiony jogurt.

 Amarantus może być dodatkiem do wypieków ciast i pieczywa oraz do jogurtów i deserów. Warto dodać go do diety dziecka np. zamiast płatków śniadaniowych

Amarantus to roślina o wysokiej wartości żywieniowej. Coraz częściej zastępuje tradycyjne zboża takie jak pszenica czy żyto. Nie zawiera glutenu i może być z powodzeniem składnikiem diety osób z celiakią lub innymi chorobami, na przykład Hashimoto, w których należy ograniczyć lub wyeliminować gluten. Amarantus to także bardzo dobre źródło białka o wysokiej zawartości lizyny i aminokwasów siarkowych. Ze względu jednak na leucynę - aminokwas występujący w nim w nadmiarze (tzw. aminokwas ograniczający) - amarantus warto mieszać ze zbożami w celu osiągnięcia lepszej wartości odżywczej. Wysoka zawartość magnezu – minerału kojącego nerwy, wspomagającego pracę serca oraz warunkującego prawidłową przemianę węglowodanów – sprawia, że 100 g nasion pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Z uwagi na wysoką zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów amarantus pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL, a podwyższyć poziom HDL. Niebagatelna cechą tej rośliny jest jej wpływ na opóźnienie starzenia się komórek. Dzięki zawartości dobroczynnego węglowodoru - skwaleu. Skwalen poza amarantusem naturalnie występuje w warstwie tłuszczowej skóry, oliwie z oliwek i tłuszczu z wątroby rekina. Przypisuje się mu właściwości antybakteryjne i w połączeniu z antyoksydantami - przeciwstarzeniowe. Ze względu na swoje właściwości skwalen wykorzystywany jest do produkcji leków przeciwmiażdżycowych i geriatrycznych, znajduje zastosowanie jako składnik kosmetyków. Nasiona szarłatu zawierają też od 5 do 9 proc. tłuszczu o bardzo dobrym składzie biologicznym, z dużym udziałem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których przeważa kwas linolowy (ponad 60 proc.) oraz oleinowy (ponad 20 proc). Kolejne ważne składniki amarantusa to tokoferole i tokotrienole – silne przeciwutleniacze, pochodne witaminy E.