Pestki moreli ( gorzkie jądra ) 250G Powiększ do pełnego rozmiaru

Pestki moreli ( gorzkie jądra ) 250G

Witamina B17 (Amigdalina, amygdalin, amygdalina, letril, laetrile) najbardziej zasobnym w nią źródłem jest jądro gorzkiej pestki moreli.

Więcej szczegółów

20 dostępnych

14,99 zł

PESTKI MORELI GORZKIE


Waga netto: 250G  Turcja

Gorzkie jądra pestek moreli stanowią wewnętrzną część nasion owoców moreli. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, a także są doskonałym źródłem magnezu, białka i błonnika. Łagodzą kaszel i ułatwiają oddychanie. Znajdujący się w nasionach olej oferuje ogromną dawkę witaminy A, C i E, które są korzystne dla skóry suchej, podrażnionej lub dojrzałej. Sama witamina E jest także przeciwutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki, które powodują uszkodzenia tkanek i komórek.

Gorzkie jądra pestek moreli zawierają amigdaliny zwane potocznie witaminą B17, która jak twierdzą niektórzy naukowcy, mogą pomagać, zapobiegać i leczyć stany nowotworowe. Ważnym składnikiem jąder moreli jest także witamina B15, bardzo przydatna w trakcie leczenia choroby niedokrwiennej serca. Pestki, poprzez zawartość kwasu salicylowego mają również świetne działanie bakteriobójcze.

Sposób użycia: Maksymalna dzienna ilość spożycia według UE to 2-3 jądra moreli. W innych żródłach podawany jest stosunek 1 pestki na 4,5 kg ciała, z jeszcze innego miejca dowiadujemy się że mozna zjeść tyle pestek ile owoców moreli możemy zjeść na raz. Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć w przypadku przekroczenia dziennego spożycia. Przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.