Chili płatki grys 50G Powiększ do pełnego rozmiaru

Chili płatki grys 50G

Suszone płatki chili można wykorzystać same, w mieszance i sosie curry oraz w prawie każdym innym wolno gotowanym sosie (potrawie), jako, że smak powoli wysącza się i nadaje jedzeniu aromat. Płatki chili mogą być użyte w szerokiej gamie curry, sosów, marynat, czatnejów i past lub do posypania bezpośrednio na gotową potrawę.

Więcej szczegółów

7 dostępnych

2,99 zł

CHILI PŁATKI GRYS

waga netto: 50G

kraj pochodzenia: Indie

Zastosowanie: Suszone płatki chili można wykorzystać same w mieszance i sosie curry oraz w prawie każdym innym wolno gotowanym sosie (potrawie), jako, że smak powoli wysącza się i nadaje jedzeniu aromat. Płatki chili mogą być użyte w szerokiej gamie curry, sosów, marynat, czatnejów i past. W Stanach chilli grys (pepper flakes) stoi na każdym stole w pizzeriach i bardzo chętnie używane jest do posypywania pizzy. W Polsce możemy je spotkać w barach typu kebab, jako dodatek dla amatorów mocnych wrażeń. Dobrze jest pamiętać, że na ostrość chili, a także na moment, w którym go poczujemy, wpływa często ilość tłuszczu lub oleju w potrawie. Oleje i tłuszcze pokrywają cząsteczki kapsaicyny, albo zmniejszając je, albo też opóźniając ich uderzenie. Stir-fry z chili i tajskimi przyprawami będzie dość ostry, ale dodając pełnotłuste mleko kokosowe, ostrość zostanie przytłumiona i nasze podniebienie wyczuje ją trochę później. Złagodzić go może również słodycz.

Właściwości lecznicze: Czerwone chili są pełne beta-karotenu. Jakkolwiek, odżywczym aspektem pikantnych papryczek najbardziej interesującym dziś naukowców, jest kapsaicyna, składnik, który daje chilicharakterystyczny „ogień”.Kapsaicyna wydaje się mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, a także działa jako antykoagulant. Także „haj” jakiego niektórzy ludzie doświadczają podczas jedzenia pikantnych, wzbogaconych chili potraw jest zupełnie bezpieczny: niektórzy naukowcy uważają, że w odpowiedzi na dyskomfort produkowany przez palące chili, mózg uwalnia endorfiny, substancje, które w dużych stężeniach mogą wytwarzać uczucie przyjemności.W badaniach udowodniono, iż dodanie chili do posiłku, przyspiesza spalanie kalorii. Organizm spala nawet do 45 kcal więcej niż w przypadku jedzenia łagodnych potraw, chili także hamuje apetyt, w szczególności na słodycze i tłuste potrawy. Ostre sosy nie są tuczące i przyśpieszają przemianę materii. Chili chroni przed skutkami ubocznymi zażywania aspiryny. Osoby, które spożywają chili, rzadziej chorują także na wrzody i raka żołądka.