Kmin rzymski (Kumin) 100G Powiększ do pełnego rozmiaru

Kmin rzymski (Kumin) 100G

Dzięki kuminowi zwykły ryż, fasola oraz niektóre ciasta mogą zyskać wiele. Małą ilość tej przyprawy można z powodzeniem dodać do bakłażana i dań z fasoli. Jest składnikiem większości curry i wielu pikantnych mieszanek przyprawowych i jest stosowany jako dodatek do gulaszu, do potraw grillowanych - zwłaszcza jagnięciny oraz dań z kurczaka.

Więcej szczegółów

11 dostępnych

4,99 zł

KMIN RZYMSKI (KUMIN)

waga netto: 100G

Kraj pochodzenia: Indie


Zastosowanie: Kmin rzymski inaczej kumin jest stosowany głównie tam, gdzie ceni się dobrze doprawione potrawy – głównie w Indiach, na Dalekim i Bliskim Wschodzie, a także w kuchni meksykańskiej, portugalskiej i hiszpańskiej. Posiada ostro-słodki aromat i mocny lekko gorzkawy smak. Jest składnikiem większości curry i wielu pikantnych mieszanek przyprawowych i jest stosowany jako dodatek do gulaszu, do potraw grillowanych - zwłaszcza jagnięciny oraz dań z kurczaka. Dzięki kminkowi zwykły ryż, fasola oraz niektóre ciasta mogą zyskać wiele. Małą ilość tej przyprawy można z powodzeniem dodać do bakłażana i dań z fasoli. Kumin jest niezbędny jako składnik wielu pikantnych meksykańskich dań, takich jak chilli con carne, sos chilli, a także zapiekani wieprzowej enchiladas (tradycyjne danie meksykańskie podawane w tortilli). Kumin jest dość powszechnie znany na Bliskim Wschodzie. Wykorzystuje się go głównie jako przyprawę do dań z ryb, potraw grillowanych i gulaszów oraz do kaszy kuskus. Nadaje on również smak daniom z mięsa i warzyw na parze – narodowym marokańskim potrawom. „Zeera pani” to orzeźwiający i apetyczny indyjski napój przyrządzony właśnie z kminu rzymskiego i wody tamaryndowej.

Właściwości lecznicze: Kmin rzymski bardzo dobrze znany jest jako lekarstwo. Wiele badań potwierdziło jego właściwości. Reguluje trawienie i wspomaga przy zaparciach. Posiada wiele cennych składników jak: żelazo, mangan, wapń i magnez. Bardzo dobrze wpływa na układ krwionośny i immunologiczny.Kumin jest moczopędny, wiatropędny, stymulujący, cierpki, ma właściwości przeciwskurczowe, działa także korzystnie na żołądek. Jest niezastąpiony w niestrawności i biegunce, a także w leczeniu chrypki, może również łagodzić wzdęcia i kolki. Przyspiesza laktację i łagodzi nudności u kobiet w ciąży.

Ciekawostką jest to, że istnieje mieszanka przypraw uznana za afrodyzjak. To połączenie kminu, czarnego pieprzu i miodu. Dodatkowo składniki te, to idealna marynata do wieprzowiny, drobiu i wołowiny.

Najlepiej kupować kumin w formie ziarenek. W tej postaci nasiona będą dłużej zachowywały swoją świeżość i walory smakowe. Przed samym zmieleniem nasion, warto je chwilę prażyć na patelni.