PAPRYKA SŁODKA GRYS
waga netto: 50G
kraj pochodzenia: Hiszpania
Papryka pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie uprawiono ją już w czasach starożytnych. Stamtąd Indianie przywieźli ją na wyspy polinezyjskie, a później, dzięki K. Kolumbowi, papryka trafiła do Europy.
Owoce papryki są przyprawą, warzywem i lekarstwem. Rosną na półkrzewach z rodziny psiankowatych [Solannaceae].Papryka jest rośliną jednoroczną. Zależnie od odmiany, może mieć różny kształt i jeden z kolorów: czerwony, żółty, pomarańczowy lub zielony.
Obecnie suszona papryka jest powszechnie znaną i najczęsciej stosowaną przyprawą zaraz po soli i pieprzu.
Zastosowanie: Papryka w płatkach, podobnie jak w proszku, używana jest do potraw mięsnych, sosów, twarogów, wędlin, gulaszu, surówek, drobiu i ryb. Do panierowania mięs, ryb i drobiu, do sosów i dressingów. Równiez jako element dekoracyjny.
Własciwości: Częste spożywanie papryki ma wpływ na ograniczenie chorób krążenia i serca oraz zapobiega wapnieniu naczyń. 100g papryki dostarcza zaledwie ok. 27 kcal (113 kJ) i równocześnie sporo witaminy A, niemal komplet witamin z grupy B, a także witaminy E. Ponadto sporo związków mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza, manganu, miedzi. Papryka jest zasadotwórcza (+2) i zawiera 1,2% białka.
Bądź na bieżąco