Przyprawa bengalska 5-smaków 50G  (panch phoron) Powiększ do pełnego rozmiaru

Przyprawa bengalska 5-smaków 50G (panch phoron)

W tradycyjnej kuchni indyjskiej mieszanke tą praży się na patelni z olejem i dopiero dodaje składniki, dzięki temu wydobywamy z niej niesamowity aromat i lekko słodkawy smak. Przyprawa bengalska w kuchni indyjskiej najczęściej używana jest do warzyw, curry z drobiu lub wołowiny, ryb, roślin strączkowych, soczewicy, do peklowania warzyw.

Więcej szczegółów

10 dostępnych

2,99 zł

Przyprawa bengalska (panch phoron) wywodzi się z Indii z Bengalu. Wszystkie składniki użyte w tej mieszance są ziarnami. Słowo "phoron" może być tłumaczone jako prażony. W tradycyjnej kuchni indyjskiej mieszanke tą praży się na patelni z olejem i dopiero dodaje składniki, dzięki temu wydobywamy z nieji niesamowity aromat i lekko słodkawy smak .

Przyprawa bengalska w kuchni indyjskiej najczęściej używana jest do warzyw, curry z drobiu lub wołowiny, ryb, roślin strączkowych, soczewicy, do peklowania warzyw.