Cynamon laska 100G Powiększ do pełnego rozmiaru

Cynamon laska 100G

Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne.

Więcej szczegółów

47 dostępnych

5,59 zł

CYNAMON W LASKACH

Waga netto: 100G

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna, którą otrzymuje się przede wszystkim z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego (najbardziej ceniony). Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.          

właściwości i zastosowanie :

Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne.

Przepis :

Zimowy grzaniec - SKŁADNIKI:

  • 1 litr piwa
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • łyżka miodu
  • kilka goździków
  • 2 łyżki soku malinowego
  • szczypta imbiru
  • laska cynamonu  

Zimowy grzaniec - PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka wlać piwo, sok malinowy i miód, oraz wsypać cukier, goździki oraz cynamon i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i postawić na ogniu. Kilka minut podgrzewać na małym ogniu. Podawać na ciepło.

kraj pochodzenia : Chiny

Przepis z www.gotujmy.pl