Czarnuszka 50G Powiększ do pełnego rozmiaru

Czarnuszka 50G

Czarnuszka siewna uważana jest za roślinę o właściwościach leczniczych już od setek lat, zwraca się uwagę na to, że pomaga ona w leczeniu wielu bardzo zróżnicowanych chorób. Doskonały dodatek do pieczywa słonego i drożdżowego, wszelkiego rodzaju mięs, kapusty, dań wegetariańskich, niezastąpiony składnik mieszanek w kuchni indyjskiej do potraw z roslinn strączkowych.

Więcej szczegółów

20 dostępnych

2,99 zł

CZARNUSZKA

Waga netto: 50G

kraj pochodzenia : Indie

zastosowanie :

Doskonały dodatek do pieczywa słonego i drożdżowego, wszelkiego rodzaju mięs, kapusty, dań wegetariańskich, niezastąpiony składnik mieszanek w kuchni indyjskiej do potraw z roslinn strączkowych.

właściwości:

Czarnuszka siewna uważana jest za roślinę o właściwościach leczniczych już od setek lat, też zwraca się uwagę na to, że pomaga ona w leczeniu wielu bardzo zróżnicowanych chorób. Począwszy od lat pięćdziesiątych dwudziestego wieku prowadzone są przy tym badania naukowe mające wyjaśnić fenomen tej rośliny pochodzącej z Azji Zachodniej, naukowcy nie mają przy tym wątpliwości co do tego, że obserwacje dokonywane przez osoby stosujące czarnuszkę w celach leczniczych są trafne. Warto zatem postawić sobie pytanie o to, w jakich okolicznościach najlepiej ją wykorzystywać i czego spodziewać się po prawidłowo przeprowadzonej kuracji.

Choć w starożytności i średniowieczu dominowało przekonanie, że czarnuszka jest dobra na wszystko, dziś jej stosowanie zaleca się w pierwszej kolejności alergikom i astmatykom. Ci pierwsi bardzo często zmagają się z obniżoną odpornością typową dla swojego organizmu, trudno więc dziwić się, że mają niemałe problemy z walką z kolejnymi objawami alergii. Dowiedziono jednak, że czarnuszka siewna wpływa korzystnie na układ immunologiczny i sprawia, że organizm z większą łatwością eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia, ma więc więcej sił, które może zużyć do walki z uczuleniem. Również astmatycy powinni docenić to, że czarnuszka wzmacnia ich organizm, w ich przypadku jednak istotną rolę odgrywa jeszcze inna właściwość typowa dla tej rośliny. Czarnuszka ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i rozszerza oskrzela, kuracja z jej wykorzystaniem może więc przyczynić się do tego, że spowolniony zostanie rozwój choroby i spadnie intensywność jej ataków. Tak alergikom, jak i astmatykom najlepiej przysłuży się napar z czarnuszki powstały z połączenia łyżki rozdrobnionych nasion, szklanki mleka lub wody oraz łyżki miodu, która z pewnością poprawi smak naparu.

O zaopatrzeniu się w czarnuszkę powinny pomyśleć także osoby młode zwłaszcza, jeżeli zmagają się z problemem trądziku młodzieńczego i z niepokojem obserwują brak postępów w jego leczeniu nawet pomimo tego, że sumiennie stosują się do zaleceń dermatologa. Właściwości rośliny najlepiej w takim przypadku wykorzystać przygotowując tak zwaną nalewkę czarnuszkową powstającą z połączenia pół szklanki nasion czarnuszki i szklanki alkoholu czterdziestoprocentowego. Nalewka musi „odstać” przez siedem dni, a następnie powinno zostać odfiltrowana, do przemywania skóry wystarczy przy tym jedna jej łyżka występująca w połączeniu z niepełną szklanką wody mineralnej.

Właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne czarnuszki w szczególny sposób można docenić w okresie jesienno-zimowym, gdy niemal każdy zmaga się z przeziębieniem. Co ciekawe, roślina ta okazuje się przydatna również podczas leczenia zapalenia zatok oraz kataru, a więc dolegliwości, o których często mówi się, że muszą ustąpić same, nie ma bowiem skutecznej recepty na uporanie się z nimi. Tu szczególnie przydatne wydają się krople do nosa, które możemy przygotować własnoręcznie łącząc łyżkę rozdrobnionych nasion i roztwór fizjologiczny soli, który bez problemu nabędziemy w aptece.

źródło: czarnuszka.com.pl

Przepis : Marynata z miodem i czarnuszką do żeberek z grilla

Wymieszaj razem zmieloną czarnuszkę, miód, ocet balsamiczny i ketchup, wszystko w tych samych proporcjach, ilość zależna od ilości mięsa. Żeberka dzielimy na porcję i obgotowujemy w bulionie warzywnym tak aby mięso zaczęło delikatnie odchodzic od kości. Następnie obtaczamy w marynacie i zostawiamy conajmniej na godzinę w lodówce. Po wyjęciu zabieg można powtorzyć choć nie jest to konieczne i na grilla.


Przepis: Chleb z czarnuszką (kliknij tutaj)

http://stolikwkropki.pl/wp-content/uploads/2014/02/chleb-z-czarnuszka-2.jpg

Smacznego!