
- Usuń ten produkt z moich ulubionych
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
- Send to a friend
- Drukuj
Ryż basmati 400g
Ryż basmati to "książe" wśród gatunków ryżu. Poznaj smak najszlachetniejszego ryżu na świecie.
Ryż basmati to "książe" wśród gatunków ryżu. Poznaj smak najszlachetniejszego ryżu na świecie.
RYŻ BASMATI
Waga netto: 400 g
Długoziarnisty ryż basmati uważany jest za jedną z najszlechetniejszych odmian ryżu. Uprawiany jest u podnóży Himalajów, gdzie czysty mikroklimat wpłynął na zapach i smak długich, śnieżnobiałych ziaren. Ryż basmati jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym. Ryż długoziarnisty basmati zawiera bardzo mało skrobi w związku z czym jest sypki i się nie klei, zaliczany jest do produktów bezglutenowych. Dzięki tej właściwości może być istotnym składnikiem diety bezglutenowej. Przechowywać go można w szczelnie zakręconych naczyniach szklanych nawet kilka lat. Ziarna ryżu basmati po ugotowaniu są sypkie, lekkie i puszyste, wyróżniają się też czysto białym kolorem.
Sposób przygotowania:
Ryż basmati odmierzamy i zalewamy wodą w stosunku 1:2. Gotujemy na małym ogniu 8-12 min. po zdjęciu z gazu przykrywamy garnek i odstawiamy na 5 min. Według uznania można dodać szczyptę soli do gotującej wody.
Zastosowanie:
Ryż basmati najlepiej smakuje z warzywami, lub mięskiem podawanym na sposób indyjski.
Przepis: AROMATYCZNY RYŻ BASMATI
1 łyżka oleju słonecznikowego
55 g blanszowanych migdałów w połówkach , lub migdał płatki
250 g ryżu basmati, przepłukanego
szczypta nitek szafranu
1 kawałek cynamonu
450 ml wrzącego wywaru warzywnego
1 dojrzały granat
2,5 cm świeżego imbiru, startego
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
sól i pieprz
Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić migdały i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty, aż się przyrumienią. Wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć.
Wrzucić do rondla ryż i smażyć minutę, mieszając. Dodać szafran i cynamon, a następnie wywar. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zamieszać, a następnie przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały wywar.
Przekroić granat na pół i wyjąć wszystkie nasiona. Zachować jedną trzecią nasion do przybrania ryżu. Resztę wrzucić do sitka umieszczonego na misce i wycisnąć z nich sok grzbietem łyżki.
Włożyć starty imbir do wyciskacza do czosnku i wycisnąć z niego sok do tej samej miski. Dodać miód i wymieszać.
Kiedy ryż się ugotuje, dodać do niego sok z miski i wymieszać. Przykryć ponownie i odstawić na 2 minuty. Wyjąć cynamon, dodać miętę i kolendrę, po czym wymieszać widelcem. Przełożyć na podgrzany półmisek, posypać migdałami oraz zachowanymi nasionami granatu i podawać. SMACZNEGO
Bądź na bieżąco