Ryż basmati 400g Powiększ do pełnego rozmiaru

Ryż basmati 400g

Ryż basmati to "książe" wśród gatunków ryżu. Poznaj smak najszlachetniejszego ryżu na świecie.

Więcej szczegółów

22 dostępnych

4,99 zł

1 Inne produkty w tej samej kategorii:

RYŻ BASMATI


Waga netto: 400 g

Długoziarnisty ryż basmati uważany jest za jedną z najszlechetniejszych odmian ryżu. Uprawiany jest u podnóży Himalajów, gdzie czysty mikroklimat wpłynął na zapach i smak długich, śnieżnobiałych ziaren. Ryż basmati jest produktem bezglutenowym i lekkostrawnym. Ryż długoziarnisty basmati zawiera bardzo mało skrobi w związku z czym jest sypki i się nie klei, zaliczany jest do produktów bezglutenowych. Dzięki tej właściwości może być istotnym składnikiem diety bezglutenowej. Przechowywać go można w szczelnie zakręconych naczyniach szklanych nawet kilka lat. Ziarna ryżu basmati po ugotowaniu są sypkie, lekkie i puszyste, wyróżniają się też czysto białym kolorem.

Sposób przygotowania:

Ryż basmati odmierzamy i zalewamy wodą w stosunku 1:2. Gotujemy na małym ogniu 8-12 min. po zdjęciu z gazu przykrywamy garnek i odstawiamy na 5 min. Według uznania można dodać szczyptę soli do gotującej wody.

Zastosowanie:

Ryż basmati najlepiej smakuje z warzywami, lub mięskiem podawanym na sposób indyjski.

Przepis: AROMATYCZNY RYŻ BASMATI

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

  • 55 g blanszowanych migdałów w połówkach , lub migdał płatki

  • 250 g ryżu basmati, przepłukanego

  • szczypta nitek szafranu

  • 1 kawałek cynamonu

  • 450 ml wrzącego wywaru warzywnego

  • 1 dojrzały granat

  • 2,5 cm świeżego imbiru, startego

  • 1 łyżeczka płynnego miodu

  • 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej

  • 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej

  • sól i pieprz

Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić migdały i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty, aż się przyrumienią. Wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć.

Wrzucić do rondla ryż i smażyć minutę, mieszając. Dodać szafran i cynamon, a następnie wywar. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zamieszać, a następnie przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 10-15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały wywar.

Przekroić granat na pół i wyjąć wszystkie nasiona. Zachować jedną trzecią nasion do przybrania ryżu. Resztę wrzucić do sitka umieszczonego na misce i wycisnąć z nich sok grzbietem łyżki.

Włożyć starty imbir do wyciskacza do czosnku i wycisnąć z niego sok do tej samej miski. Dodać miód i wymieszać.

Kiedy ryż się ugotuje, dodać do niego sok z miski i wymieszać. Przykryć ponownie i odstawić na 2 minuty. Wyjąć cynamon, dodać miętę i kolendrę, po czym wymieszać widelcem. Przełożyć na podgrzany półmisek, posypać migdałami oraz zachowanymi nasionami granatu i podawać. SMACZNEGO