RYŻ BRAZOWY NATURALNY
waga netto: 400g
Ryż naturalny, zwany też brązowym, to ryż niepolerowany, z którego usunięto tylko łupinę. Jest najmniej przetworzony, a więc najbardziej wartościowy pod względem odżywczym. Należy do grupy pokarmów o niskim indeksie glikemicznym. Jego jasnobrązowy kolor jest spowodowany obecnością kilku warstw otrąb bogatych w minerały i witaminy. Ze względu na bogaty skład aminokwasów cenią go konsumenci zdrowej żywności i wegetarianie.
Ryż brązowy jest źródłem:
- tiaminy,
- ryboflawiny,
- niacyny,
- kwas pantotenowy,
- witaminy B6 i E,
- magnezu, żelaza, cynku, manganu i selenu, wapnia, fosforu i potasu,
Ugotowanie go wymaga znacznie więcej czasu, około 30 min., oraz użycia większej ilości wody.
Sposób przygotowania:
- ryż brązowy odmierzamy i zalewamy ilością wody równą 1,5 objętości ryżu, gotujemy 5 do 8 minut i odstawiamy na 30 minut do nasiąknięcia.
Zastosowanie:
Ryż brązowy wykorzystywany jest głównie do przyrządzania potraw w kuchni orientalnej. Może być on używany jako nadzienie do pieczonych i gotowanych potraw. Jest doskonałym dodatkiem do drobiu i różnego rodzaju mięs. Można go podawać razem z gotowanymi warzywami lub dodawać do zapiekanek. Jest używany do deserów z powodu swojego ostrego smaku. Ryż brązowy zyskuje obecnie na popularności także w Polsce ze względu na dużą zawartość błonnika oraz składników mineralnych.
Przepis: SAŁATKA Z RYZU BRĄZOWEGO Z ORZECHAMI
- ryż brązowy 200g
- orzech nerkowca 100g
- orzech włoski 100g
- brzoskwinie 800g (1 puszka)
- migdał w płatkach 100g
- rodzynki 150g
- ogórek świeży 1/2
- czarne oliwki
- czerwona fasola 400g ( 1 puszka)
- 2 łyzki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- kilka listków sałaty lodowej lub innej
Ugotowany ryż odstawić do ostudzenia. Rodzynki parzymy i odsączamy. W jednym naczyniu wymieszać ryż, rodzynki, posiekane orzechy, pokrojone w paski brzoskwinie, drobno pokrojony ogórek, fasolkę i oliwki. Z oliwy i soku z cytryny przyżądzamy dressing, który doprawiamy pieprzem i solą. Całość polewamy dressingiem, podajemy na liściach sałaty. SMACZNEGO
Bądź na bieżąco