Ryż brązowy naturalny  400g Powiększ do pełnego rozmiaru

Ryż brązowy naturalny 400g

Ryż naturalny, zwany też brązowym, to ryż niepolerowany, z którego usunięto tylko łupinę. Jest najmniej przetworzony, a więc najbardziej wartościowy pod względem odżywczym. Należy do grupy pokarmów o niskim indeksie glikemicznym.

Więcej szczegółów

9 dostępnych

2,99 zł

1 Inne produkty w tej samej kategorii:

RYŻ BRAZOWY NATURALNY


waga netto: 400g

Ryż naturalny, zwany też brązowym, to ryż niepolerowany, z którego usunięto tylko łupinę. Jest najmniej przetworzony, a więc najbardziej wartościowy pod względem odżywczym. Należy do grupy pokarmów o niskim indeksie glikemicznym. Jego jasnobrązowy kolor jest spowodowany obecnością kilku warstw otrąb bogatych w minerały i witaminy. Ze względu na bogaty skład aminokwasów cenią go konsumenci zdrowej żywności i wegetarianie.

Ryż brązowy jest źródłem:

- tiaminy,

- ryboflawiny,

- niacyny,

- kwas pantotenowy,

- witaminy B6 i E,

- magnezu, żelaza, cynku, manganu i selenu, wapnia, fosforu i potasu,

 Ugotowanie go wymaga znacznie więcej czasu, około 30 min., oraz użycia większej ilości wody.

Sposób przygotowania:

- ryż brązowy odmierzamy i zalewamy ilością wody równą 1,5 objętości ryżu, gotujemy 5 do 8 minut i odstawiamy na 30 minut do nasiąknięcia.

Zastosowanie:

 Ryż brązowy wykorzystywany jest głównie do przyrządzania potraw w kuchni orientalnej. Może być on używany jako nadzienie do pieczonych i gotowanych potraw. Jest doskonałym dodatkiem do drobiu i różnego rodzaju mięs. Można go podawać razem z gotowanymi warzywami lub dodawać do zapiekanek. Jest używany do deserów z powodu swojego ostrego smaku. Ryż brązowy zyskuje obecnie na popularności także w Polsce ze względu na dużą zawartość błonnika oraz składników mineralnych.

Przepis:   SAŁATKA Z RYZU BRĄZOWEGO Z ORZECHAMI

  • ryż brązowy 200g
  • orzech nerkowca 100g
  • orzech włoski 100g
  • brzoskwinie 800g (1 puszka)
  • migdał w płatkach 100g
  • rodzynki 150g
  • ogórek świeży 1/2
  • czarne oliwki
  • czerwona fasola 400g ( 1 puszka)
  • 2 łyzki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • kilka listków sałaty lodowej lub innej
  • sól, pieprz do smaku

Ugotowany ryż odstawić do ostudzenia. Rodzynki parzymy i odsączamy. W jednym naczyniu wymieszać ryż, rodzynki, posiekane orzechy, pokrojone w paski brzoskwinie, drobno pokrojony ogórek, fasolkę i oliwki. Z oliwy i soku z cytryny przyżądzamy dressing, który doprawiamy pieprzem i solą. Całość polewamy dressingiem, podajemy na liściach sałaty. SMACZNEGO