Karczochy serca Powiększ do pełnego rozmiaru

Karczochy serca

Rośliną zajadali się starożytni Rzymianie. Jej wizerunek widnieje na kolumnach wielu egipskich świątyń. Nic dziwnego, ponieważ karczoch wygląda niezwykle atrakcyjnie, a poza tym odpowiednio przyrządzony staje się bardzo smaczną i elegancką przystawką.

Więcej szczegółów

24 dostępnych

7,49 zł

KARCZOCHY SERCA

skład: Karczochy serca, woda,sól

waga netto:390g

Rośliną zajadali się starożytni Rzymianie. Jej wizerunek widnieje na kolumnach wielu egipskich świątyń. Nic dziwnego, ponieważ karczoch wygląda niezwykle atrakcyjnie, a poza tym odpowiednio przyrządzony staje się bardzo smaczną i elegancką przystawką. Warzywo jest niskokaloryczne, ale bogate w wartościowe składniki.

Przepis: Sałatka ze Szpinakiem, Karczochami i Serem Camembert   SKŁADNIKI

 

  • 1/2 opakowania dobrego, francuskiego Camembert
  • 6 serc karczochów ( ja użyłam z puszki w naturalnej zalewie )
  • 1/2 opakowania młodego szpinaku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 6 suszonych pomidorów
  • 4 łyżeczki owoców kaparów ( duże kapary )
  • 1 mała ciemna bułka na grzankę
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz do smaku 

    Szpinak myję i susze.  Układam w miskach do sałaty.

    Na szpinak układamy pokrojone na cztery części karczochy, paski pomidorów, krążki cebuli, cale kapary oraz pokrojony w kostkę camembert.

    Doprawiam całość solą oraz świeżym pieprzem.

    Tostuję ciemną bułkę, potem pokruszę ją na sałatkę.

    Sos Przygotowanie

    W kubeczku mieszam musztardę , oliwę, sok z cytryny oraz miód. Skrapiam sosem sałatkę.

    Na koniec posypuję pokruszoną grzanką. Gotowe !