
- Usuń ten produkt z moich ulubionych
- Dodaj ten produkt do moich ulubionych
- Send to a friend
- Drukuj
sos rybny 200ml
sos rybny 200ml
sos rybny 200ml
SOS RYBNY 200ML TAO TAO
Sos rybny jest fantastyczną przyprawą. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne miejsce zajmuje on w kuchni azjatyckiej, ale nie tylko. Ze źródeł historycznych wiadomo, że pierwsze przefermentowane sosy rybne przyrządzano już w antycznej kuchni śródziemnomorskiej. Obok sosu sojowego, jest to jedna z podstawowych przypraw używanych w kuchni azjatyckiej. Składa się ze sfermentowanych krewetek i ryb, często używa się go zamiast soli i doprawia nim smażone, pikantne dania. Już kilka kropel sosu rybnego dodanych do innych potraw, zwłaszcza zup i sosów, podnosi znacznie ich walory smakowe i podkreśla aromat, łącząc się z pozostałymi składnikami w smakowitą całość. Charakterystyczny, gryzący aromat tego sosu łagodnieje podczas gotowania.
Jeśli ktoś polubi jego walory smakowe, to z pewnością sos rybny stanie się często używaną przez niego przyprawą.
Co ciekawe, sos rybny jest tak popularny w kuchni azjatyckiej, że odwiedzając wietnamską lub tajską restaurację, możemy być niemal pewni, że zamówione przez nas dania zostały doprawione właśnie takim sosem.
Dzięki swemu Intensywnemu smakowi sos rybny doskonale nadaje się do doprawiania i dosalania dań rybnych i mięsnych. Dodajemy go w ostatniej fazie gotowania. Sos dobrej jakości odznacza się przejrzystym, brązowym kolorem.
Sos rybny TaoTao w połączeniu z sokiem z cytryny i słodkim sosem chili TaoTao tworzy smakowity dodatek do sałatek. Warto spróbować!
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Przepis: Kokosowe curry z polędwicy wołowej
Składniki:
1 łyżka Sos rybny
1 łyżka Sos Sambal Oelek
1 łyżka Zielona pasta curry
200g Makaron ryżowy nitki
400g chudej wołowiny, 1 cebula, 0,5 l mleczka kokosowego, czerwona papryka, natka pietruszki do posypania.
Mięso kroimy na paseczki o długości ok. 4 cm. Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, następnie gotujemy i wrzucamy do niego mięso, cebulę posiekaną w cienkie talarki, sos Sambal Oelek i sos rybny. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu, dodajemy paprykę i gotujemy jeszcze chwilę, aż sos nieco odparuje. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym TaoTao.
Bądź na bieżąco