Sos miodowy z czosnkiem 220g Powiększ do pełnego rozmiaru

Sos miodowy z czosnkiem 220g

Sos miodowy z czosnkiem 220g

Więcej szczegółów

Stan: Tego produktu brak w magazynie

7,16 zł

Dodaj do koszyka

SOS MIODOWY Z CZOSNKIEM TAO TAO

Oryginalny sos miodowy z czosnkiem TaoTao to gotowa marynata do mięs. Posmarowane nim mięso pieczemy na grillu lub w piecu. Można także podawać go jako gotowy sos do potraw z rusztu.

kraj pochozenia : Tajlandia

Przepis:

3 łyżki Sos sojowy

 

2 łyżki Sos miodowy z czosnkiem

1,5 - 2 kg schabu (może być z kością), olej, miód, 15 dag suszonych śliwek bez pestek, 100 ml żubrówki Marynata do mięsa: 3 łyżki oleju, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu miodowego z czosnkiem, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka octu winnego

Schab należy umyć i osuszyć. Jeżeli jest to mięso z kością to je oddzielamy i usuwamy ścięgna. Z mięsa, po lekkim jego nacięciu wzdłuż, formujemy prostokątny płat. Następnie delikatnie je rozbijamy przy pomocy dłoni.

Przygotowujemy w misce marynatę: mieszamy dokładnie 3 łyżki oleju, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu miodowego z czosnkiem, 1 łyżkę majeranku i 1 łyżkę octu winnego. Do miski wkładamy mięso i obtaczamy w marynacie. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Do niewielkiej miseczki wkładamy suszone śliwki, zalewamy je żubrówką.

Po min. godzinie wyjmujemy mięso z lodówki oraz osączamy śliwki z alkoholu. Następnie na brzegu rozłożonego plastra mięsa układamy po kolei śliwki. Mięso zawijamy i obwiązujemy bawełnianą nicią. Tak uformowaną roladę umieszczamy w brytfannie i polewamy olejem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230ºC, wkładamy brytfannę i pieczemy przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy przez kolejne 25 minut. Na koniec smarujemy mięso miodem i trzymamy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 160ºC. Smacznego!