Ocet jabłkowy  250ml Powiększ do pełnego rozmiaru

Ocet jabłkowy 250ml

Ocet jabłkowy posiada słomkową barwę i charakterystyczny dla tego rodzaju octu zapach. Nie zawiera substancji konserwujących. Dzięki zawartości makro- i mikroelementów (potas, żelazo, magnez) oraz witamin podniesie walory odżywcze potraw ze świeżych owoców i warzyw, a także urozmaici smak dań z drobiu i ryb.  Ocet jabłkowy to produkt otrzymany przez naturalną fermentację octową wina jabłkowego.

Więcej szczegółów

24 dostępnych

4,35 zł

10 Inne produkty w tej samej kategorii:

OCET JABŁKOWY 250ml

Ocet jabłkowy , kwasowość 6o Pozyskiwany z najwyższej jakości polskich jabłek w naturalnym procesie fermentacji. Produkt pasteryzowany.

Wyśmienity do wszelkiego rodzaju sałatek i surówek, którym nadaje owocowo - pikantny smak. Ocet jabłkowy może być także istotnym składnikiem zup i marynat. Idealny do zakwaszania barszczu.

Ocet jabłkowy posiada słomkową barwę i charakterystyczny dla tego rodzaju octu zapach. Nie zawiera substancji konserwujących. Dzięki zawartości makro- i mikroelementów (potas, żelazo, magnez) oraz witamin podniesie walory odżywcze potraw ze świeżych owoców i warzyw, a także urozmaici smak dań z drobiu i ryb. Jest również niezbędny do przygotowania dressingów do sałatek oraz sosów. Marynata na bazie octu jabłkowego nada warzywom i owocom delikatnego smaku. Opis produktu: Ocet jabłkowy to produkt otrzymany przez naturalną, biologiczną fermentację octową wina jabłkowego.


Ocet jabłkowy ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dowodem na to są nie tylko praktyki związane ze stosowaniem go jako leku w czasach starożytnych i w medycynie ludowej, ale także badania naukowe. Angielscy klinicyści odkryli, że specyfik ten wpływa na lepsze przyswajanie cukrów u osób cierpiących na cukrzycę typu 2, a także podnosi stężenie frakcji „dobrego” cholesterolu HDL, obniżając poziom trójglicerydów. Współcześnie coraz więcej osób, w tym dietetyków, zachęca do spożywania octu jabłkowego jako suplementu diety. Wpływa on na poprawę stanu zdrowia osób chorujących na dolegliwości alergiczne, zapalenie stawów, grypę, dnę moczanową, pomaga w bólu gardła, leczy trądzikowe stany zapalne, łagodzi zgagę, poprawia samopoczucie u ludzi skarżących się na zespół chronicznego zmęczenia. Kwas octowy, poza tym że obniża poziom węglowodanów i „złego” cholesterolu we krwi, znacznie przyczynia się do utraty wagi, stąd w oparciu o jego działanie powstała dieta z wykorzystaniem octu jabłkowego.

Badania prowadzone u osób cierpiących na nadwagę wykazały, że codzienne spożywanie octu już po 12 tygodniach przyczynia się do spadku masy ciała i redukcji tkanki tłuszczowej zwłaszcza z okolicy brzucha. Ponadto działanie tego preparatu uniemożliwia efekt yo-yo, ponieważ hamuje wtórne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Ocet jabłkowy ma także wpływ na pracę całego układu pokarmowego. Jego korzystne właściwości polegają na poprawie procesu trawienia przez przyspieszenie syntezy enzymów trawiennych i zwiększenie wydzielania soków żołądkowych, ponadto związki w nim zawarte, głównie pektyny regulują perystaltykę jelit. Kwas octowy kontroluje równowagę zasadowo-kwasową organizmu, która często zostaje naruszona podczas stosowania różnego rodzaju głodówek i diet odchudzających.


masa netto: 250ml

kraj pochodzenia: Polska

skład: Ocet jabłkowy 6%, produkt pasteryzowany.

Kwasowość 6%