Dynia niełuskana 400g Powiększ do pełnego rozmiaru

Dynia niełuskana 400g

Dynia niełuskana 400g

Więcej szczegółów

Stan: Tego produktu brak w magazynie

5,07 zł

Dodaj do koszyka

DYNIA NIEŁUSKANA

Waga netto: 400g

Pestki dyni są niewątpliwie smaczną i zdrową przekąską, a także idealnym dodatkiem do ciast, pieczywa, sałatek, jogurtów i mięs.

Posiadają wiele właściwości leczniczych :

- obniżają poziom tłuszczów we krwi,

- pomagają redukować tkankę tłuszczową,

- działają moczopędnie,

- działają uspokajająco,

- pobudzają trawienie,

- wzmacniają układ odpornościowy,

- zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych,

- wspomaga pracę serca.

 

Dzięki wysokiej zawartości cynku, pestki dyni są pomocne w stanach zapalnych skóry (np. trądzik) i błon śluzowych, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.

Pestki posiadają wiele cennych składników odżywczych, takich jak: fosfor, białko, kwasy tłuszczowe, kwasy nukleinowe, selen, magnez, cynk, miedź oraz mangan. Powinny spożywać je osoby w każdym wieku, a szczególnie osoby starsze i dzieci.

Dynia zawiera także wiele witamin z grupy B - B1, B2, PP, jest bogata w błonnik, wapń, żelazo i magnez. Pestki dyni zawierają dobroczynny olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. To dlatego są zalecane osobom z miażdżycą i zbyt wysokim cholesterolem. Im ciemniejszy miąższ owocu tym więcej ma witamin, a także karotenu, który poprawia koloryt skóry. Dynia wspomaga pracę serca i układu trawiennego, poprawia też wzrok.

Pestki dyni stanowią także cenne źródło witaminy C, która podnosi odporność organizmu na infekcje. Ponadto witamina ta wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu w komórkach, ułatwia gojenie się ran i złamań oraz hamuje tworzenie się sińców i krwawienie dziąseł.

Witamina D, która jest zawarta w pestkach dyni, bierze udział w metabolizmie kości, a poza tym ma korzystny wpływ na system nerwowy i mięśniowy. Pośrednio działa przeciwbakteryjnie, zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych i wspomaga komórki szpiku kostnego w spełnianiu funkcji obronnych organizmu.

 

Data przydatności: 12.10.2013

Kraj pochodzenia: Polska