Ziarno orkiszu 1kg Powiększ do pełnego rozmiaru

Ziarno orkiszu 1kg

Pszenica orkisz (Triticum speltum) jest rodzajem zbóż, który w dawnych czasach był uprawiany na szeroką skalę i cieszył się popularnością (m.in. w starożytnym Egipcie czy za czasów rzymskich gladiatorów). W XII wieku orkisz rozsławiła św. Hildegarda z Bingen.Później pszenica ta została zapomniana, a teraz znów wraca do łask, szczególnie w sklepach ekologicznych.

Więcej szczegółów

12 dostępnych

7,98 zł

ZIARNO ORKISZU

Waga netto: 1 kg

Pszenica orkisz (Triticum speltum) jest rodzajem zbóż, który w dawnych czasach był uprawiany na szeroką skalę i cieszył się popularnością (m.in. w starożytnym Egipcie czy za czasów rzymskich gladiatorów). W XII wieku orkisz rozsławiła św. Hildegarda z Bingen.Później pszenica ta została zapomniana, a teraz znów wraca do łask, szczególnie w sklepach ekologicznych.

Na rynku dostać możemy wiele produktów wykonanych z tego zboża tj. mąka, kasza, pieczywo, makaron, płatki, otręby, piwo, syrop oraz kawa z orkiszu. Orkisz odznacza się charakterystycznym słodkawo-orzechowym smakiem, dlatego jest ceniony przez wiele osób.

W orkiszu najbardziej cenne jest wnętrze ziarna, w którym wykryto obecność rodanidu, czyli naturalnego antybiotyku występującego w ślinie, krwi oraz mleku kobiecym. Orkisz składa się głównie ze skrobi, ale zawiera także dużo białka (ok.12%) i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej jest on także dobrym źródłem błonnika, witamin (szczególnie z grupy B) oraz składników mineralnych (żelaza, potasu, magnezu i cynku).

Regularne spożywanie produktów orkiszowych obniża stężenie cholesterolu we krwi, zapobiega kamicy żółciowej, podnosi odporność organizmu, a u diabetyków obniża dawki przyjmowanej insuliny. Dzięki obecności kwasu krzemowego poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci. Regularne spożywanie produktów orkiszowych zapewni nam zdrowie i dobre samopoczucie. Możemy zatem bez przeszkód cieszyć się jego wyśmienitym smakiem na co dzień.


Kraj pochodzenia: Węgry